2009 m. gegužės 9 d., šeštadienis

10 neatrastų kulinarinių sostinių


Knygos „Eat My Globe“ autorius apsidžiaugė atradęs, jog gero maisto galima rasti ne tik Niujorke, Paryžiuje ar Romoje, bet ir kai kuriose netikėtose vietose.

10 neatrastų kulinarinių sostinių jis surūšiavo remdamasis ne maisto įvairove, bet vietinių aistra maistui, ingridientų kokybe bei gamybos technologijomis.

10. Singapūras

Singapūro maisto festivalis vyksta kiekvienų metų liepą ir geriausiai atspindi vietines kulinarines tradicijas. O jas apibrėžti sunku: čia susimaišęs malajų, kinų, indonezų ir tamilų kulinarinis paveldas. Visų singapūriečių pasidžiavimas – su čili prieskoniais verdamas krabas.

Į geriausių miesto restoranų sąrašą patenka „Lei Garden“, siūlantis klasikinės prancūzų virtuvės delikatesus bei vietinius patiekalus, pavyzdžiui, ant grotelių keptą ryklieną. Kitame restorae „Lau Pa Sat“ galima rasti visą geriausių azijietiškų patiekalų paletę: aštrius makaronus ir keptą morkų pyragą.

9. Edinburgas, Škotija


Edinburgas į „šlovės“ dešimtuką įtrauktas ne tik dėl to, kad turi tris Mičelino žvaigždutėmis (prestižinis restoranų apdovanojimas) pažymėtus restoranus – „Martin Wishart“, „Number One“ ir „The Kitchin“, bet ir dėl dažnai vykstančių alaus gėrimo švenčių po atviru dangumi.

Būtent jose galima prisižvejoti geriausių škotiškų užkandžių ir gėrimų.

8. Bolonija, Italija

Italija apskritai yra gurmanų rojus, tačiau Bolonijoj sukoncentruotos visos geriausios tradicijos. Miesto gyventojai linkę mėgautis itin sočiais gardėsiais.

Regiono gyventojai itin vertina kiaulieną, be to garsėja jų ruošiamos rūkytos mėsos - mortadella, cotechino ir prosciutto, o kur dar miltiniai patiekalai tokie kaip tortellini, tagliatelli, paglia e fieno ar parmigiano reggiano. Ko gero, šių maisto šifrų net neverta bandyti versti iš italų kalbos..

7. Las Vegasas, JAV

Išgirdę šio miesto vardą dauguma pagalvoja apie prašmatnius viešbučius, klubus, kazino.. Tačiau pramogų meka vadinamas JAV miestas savo svečiams gali pasiūlyti ir įspūdingas maitinimosi vietas. Būtent Las Vegase reziduoja pasaulinį pripažinimą pelnę virėjai: Gordon Ramsay, Mario Batali, Thomas Keller ir Emeril Lagasse.

Paradoksalu tai, jog „blizgančiame“ Las Vegase įsikūręs vienas iš geriausių ūkininkų turgų, kuriame galima rasti įvairiausių ingridientų virtuvinėms fantazijoms.

6. Ladlou, Anglija


Netoli Velso esantis miestelis garbingąją vietą pelnė dėl daugybės Mičelino žvaigždutėmis apdovanotų restoranų. Kažkada jis jų turėjo daugiausia visoje Anglijoje, išskyrus Londoną. Neįtikėtina vos 10 000 turinčiam provincijos miesteliui..
Be to, jame gausu smuklių ir aludžių, tiekiančių anaiptol ne prašmatnius, tačiau vertus dėmėsio angliškus patiekalus.

5. Palermo, Italija

Turtinga Sicilijos kultūra geriausiai atsispindi jos virtuvėje. Palermo garsėja sveiku maistu: daržovėmis, žuvimis, grūdinėmis kultūromis. Būtent čia sau vietą rado geriausios Viduržemio ir Artimųjų Rytų maisto gaminimo tradicijos.

Būdami Sicilijoje negalite neparagauti egzotiškojo focacce - ritinėlių su blužnies įdaru, gaminamų lydytuose kiaulės taukuose.

4. Geteborgas, Švedija


Švedų virtuvę apibrėžti sunku. Kulinariniai ypatumai priklauso nuo kiekvieno šalies regiono. Tačiau ieškantys geriausio kąsnio neturėtų praleisti Geteborgo.

Antro pagal dydį Švedijos miesto virtuvės pagrindą sudaro jūros gėrybės. Be to, čia galima rasti penkis apdovanojimus pelniusius restoranus ir geriausius šalies virėjus.

3. Liuksemburgas

Tai dar vienas puikus pasirinkimas ieškantiems neįprastų skonių. Tarp Prancūzijos, Vokietijos ir Belgijos įsprausta nykštukinė valstybė puikiai „sugėrė“ visų didžiųjų kaimynių kulinarinį paveldą.

Šalis garsėja upėtakio, lydekos ir vėžių ruošyba. Be to, čia galima rasti vienus iš geriausių desertų: liuksemburgietiški pyragaičiai tirpsta burnoje.

2. Mougins, Prancūzija


Alpių miestelis su vos 16 000 gyventojų svečiams siūlo daugiau kaip 50 restoranų. Pasak sąrašo sudarytojo, gastronominis klimatas čia tiesiog tvyro ore.

1. San Sebastianas, Ispanija


San Sebastianas itin garsėja alyvuogių ir sūrio tapomis (aperityvais), o šalia įsikūręs uostas rūpinasi, kad nepristigtų jūros gėrybių. Vėliau jos ruošiamos kinų, vokiečių, italų ir baskų stiliais.

Miestelyje galima rasti tris prabangius Mičelino žvaigždučių restoranus. Tačiau dauguma kitų restoranų tiks ir riboto biudžeto keliautojui.

2 komentarai:

Jobove - Reus rašė...

very good blog, congratulations
regard from Reus Catalonia
thank you

Ziggylive rašė...

Thanks:) And good luck for you!!:)