2010 m. liepos 19 d., pirmadienis

Sveikam gyvenimui - "TikraiBe.lt"

Kaip suvaldyti alergiją maistui
Kai suvartojus tam tikrą maistą pajuntame diskomfortą, kūno reakciją, dažniausiai sunku nuspėti, ar tai, ką patiriame, yra maistinės alergijos ar maisto netoleravimo pasekmė.
Žmogui dėl alerginės reakcijos gali:
• atsirasti akių ar gomurio niežulys,
• prasidėti čiaudulys, kosulys,
• atsirasti patinimas — viso kūno ar kai kurių vietų,
• išberti akis, ausis, lūpas, liežuvį, gerklę,
• pasireikšti vėmimas ar net viduriavimas.
Šie simptomai pažįstami ir aktualūs, nes jei ne jums, tai kažkam iš artimųjų tenka susidurti su alergija maistui ar atopiniu dermatitu, dažniausiai diagnozuojamu mažyliams.
Alergija maistui nustatoma 6-8 % žmonių, dažniausiai 1-2 gyvenimo metais. Teoriškai žinoma, kad beveik bet kuris maisto produktas gali sukelti alergijas. Tačiau faktiškai tik keletas maisto produktų yra atsakingi už beveik 90% visų alerginių reakcijų į maistą. Šie maisto produktai žinomi kaip “didysis aštuonetas”, į kurį įeina: pienas, kiaušiniai, žemės riešutai, kiti riešutai, žuvis, jūros
gėrybės, soja, kviečiai. Alergija maistui kūdikiams ir mažiems vaikams dažniausiai pasireiškia odoje arba virškinamajame trakte.
Tačiau alergija – ne vienintelė XXI a. civilizacijos rykštė. Kur dar celiakija, diabetas, autizmas, gastritai, opos, dirgliosios žarnos sindromas, žvynelinė ir kt., kurių gydymui būtina speciali dieta...
Alergenų pašalinimas iš savo aplinkos – pagrindinis visų gydančių specialistų rekomendacinis pasiūlymas. Va tada diagnozuotajam ir prasideda vargas: tikrinti kiekvieną perkamą maisto produktą dėl specialios dietos, atsisakyti mielo naminio gyvūnėlio, keisti rūbus, patalus, pirkti nosinių, kremų ir labai
Atsisakome, tačiau prarandame tai, kas telpa į du žodžius: GYVENIMO KOKYBĖ.
"Dieta be alergiją sukėlusio maisto produkto yra vienintelis svarbiausias maisto alergijos būdas, padedantis įgyti toleranciją alergenui. Bet tik pilnavertė mityba be maisto alergenų gali užtikrinti kokybišką vaiko augimą" - tvirtina Kauno Medicinos Universiteto gydytoja alergologė - klinikinė
imunologė doc. dr. Jūratė Staikūnienė.
Kad suvaldyti siaučiančią alergijos audrą ir gyventi pilnavertį gyvenimą įmanoma, jau įsitikino ne tik medikai. Dviejų atžalų mama, pati būdama alergiška žuvies produktams, Laima Vitkauskienė pasakoja kaip išvargino pastovus slapstymasis valgant namie, kai mažylės akutės stebi kiekvieną jai draudžiamo maisto kąsnį, detalios ir kankinančios paieškos specialių produktų parduotuvių lentynose...
Ilgą ir sunkų ligų kelią perėjusi mažos mergytės mama Laima Vitkauskienė šiandien bando padėti analogiškų bėdų užkluptus ligonius. Ji atidarė specializuotų maisto produktų parduotuvę "TikraiBe.lt", kurioje prekiaujama produktais, skirtais dietinių ir specialių poreikių turintiems žmonėms. „Su tokių produktų trūkumu susidūriau asmeniškai. Ilgai gilinausi į šią sritį, ieškojau informacijos internete,
konsultavausi su gydytojais, patyrusiais dietologais, hemeopatijos šalininkais. Dukrelės atvejis, kuomet pakeitus mitybą jos problemos apsitvarkė ir kasdien sutinkama begalė alergiškų žmonių verčia dalintis
patirtimi ir pagalba. Tikimės, kad mūsų parduotuvė taps tikru draugu renkantis maistą žmonėms, linkusiems į alergiją, sergantiems celiakija, diabetu, autizmu, gastritais, opomis, dirgliosios žarnos sindromu, žvyneline, egzema (atopiniu dermatitu) ir kt. - visiems, kuriems netinka įprastas maistas,“ –
pasakoja pirmosios tokios parduotuvės Lietuvoje įkūrėja.

Daugiau informacijos:
„Tikraibe.lt“ - Laima Vitkauskienė, tel. 8-698-03300

Komentarų nėra: