2011 m. sausio 7 d., penktadienis

Sureagavo. Tik ar padės?....

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) penktadienį paragino leidėjus būti socialiai atsakingus, ir neversti žurnalistų nutraukti darbo sutartis bei išsiimti verslo liudijimus.


"Reaguodami į informaciją apie kai kurių leidėjų bandymus priversti žurnalistus nutraukti darbo sutartis ir išsiimti verslo liudijimus, SADM vadovai kviečia leidėjų organizacijas informuoti savo narius, kad tokie veiksmai ne vien pažeidžia darbuotojų interesus, bet ir kenkia leidėjų profesinei reputacijai", - sakoma ministerijos pranešime.
Ministerija taip pat paragino leidėjus "būti socialiai atsakingais, nepažeidinėti įstatymų ir neversti žmonių likti be socialinių garantijų".
Anot pranešimo, "Sodros" bei Valstybinės darbo inspekcijos teritoriniai skyriai yra informuoti apie tokią grėsmę, ir gavę žinių, jog rajone ar mieste yra tokių atvejų, į tai atsakingai reaguos. Tokiu atveju bus tikrinama, ar nėra pažeidžiami įstatymai ir imamasi atitinkamų priemonių.
Ministerija pažymi, kad, Valstybinei darbo inspekcijai nustačius pažeidimus dėl darbo santykių įteisinimo formos ir šalims nesusitarus, bylos bus atiduodamos teismui.
"Valstiečių laikraščio" žurnalistai ir kiti darbuotojai šią savaitę ėmė protestuoti prieš darbdavių reikalavimą nutraukti darbo sutartis ir dirbti pagal verslo liudijimus, tačiau laikraštį valdančios bendrovės vadovai tvirtina tokio nurodymo nedavę.
Penktadienį leidėjai įteikė įspėjimus apie atleidimą iš darbo dar dviems atsisakantiems išsiimti verslo liudijimus "Valstiečių laikraščio" žurnalistams.
Į "Valstiečių laikraščio" situaciją reagavo ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nurodydama, kad yra visos galimybės ir sąlygos įvertinti, ar konkrečią veiklą vykdančios įmonės santykiai su darbuotojais yra registruojami tinkamai. "Vertinama ir tai, ar verslo liudijimuose nurodyta veikla yra susijusi su įmonės veiklos sritimi", - teigia VMI.

Komentarų nėra: