2009 m. vasario 13 d., penktadienis

Prieskoninės žolelės. Raudonėliai

Raudonėliai
Raudonėliai kilę iš Europos, daugiausia paplitę Viduržemio jūros regione, tačiau auga ir Pietų bei Centrinėje Azijoje.

Ant 20–50 cm aukščio raudonėlio stiebelių auga apvalūs, šviesiai žali lapeliai ir violetiniai žiedeliai.

Raudonėliai turi įvairių antioksidantų, todėl pasižymi antiseptinėmis savybėmis. Jų nuoviras gali būti naudojamas kosuliui lengvinti bei žaizdoms dezinfekuoti. Manoma, kad raudonėliai turi antispazminių ir raminamųjų savybių. Šis prieskonis stimuliuoja apetitą, gerina virškinimą, gali padėti kamuojant migrenai, nemigai.

Raudonėliai vertinami dėl kvapumo, švelnaus, nors šiek tiek ir kartoko skonio. Jų dedama į pomidorų padažus, dažnai raudonėliais gardinama kepta mėsa, kepintos daržovės. Raudonėliai puikiai dera su alyvuogėmis ir kaparėliais. Šis prieskonis – neatsiejama picų dalis, būtinas daugelio Italijos ir Graikijos virtuvių patiekalų prieskonis.

Komentarų nėra: