2009 m. vasario 13 d., penktadienis

Prieskoninės žolelės. Rozmarinai

Rozmarinai
Rozmarino pavadinimas kilęs iš graikų kalbos – „rosmarinus“ reiškia „jūros rasa“. Manoma, jog šis prieskoninis augalas kilęs iš Viduržemio jūros regiono, todėl plačiai naudojamas šio regiono virtuvėje.

Rozmarino šakelės sudarytos iš daugybės mažų pailgų lapelių, panašių į spygliukus. Tarp lapelių žydi šviesiai violetinės spalvos žiedeliai.

Rozmarinai turi daug geležies, kalcio ir vitamino B. Senovėje rozmarinų nuoviru gydydavo podagrą, reumatą, juo įtrindavo skaudančius sąnarius. Taip pat manoma, jog rozmarinai stiprina imunitetą ir gerina atmintį. Rozmarinų skonis bei aromatas yra kiek aštrokas, primenantis pušų kvapą. Rozmarinai vertinami visame pasaulyje ne tik kulinarijos profesionalų ir mėgėjų, bet ir medikų bei kosmetikos specialistų.

Šviežias kartokas rozmarinų skonis ypač tinka avienai, virtai vištienai, daržovėms ir žuviai. Rozmarinais galima pabarstyti ir užkeptas bulves, kiaulienos kepsnį, faršo vyniotinį arba truputį įdėti į sriubą. Kadangi ši žolelė turi cheminių junginių, padedančių maistą ilgiau išlaikyti šviežią, naudojama ir marinatams.

Komentarų nėra: